Aktiviisuusmittarin käyttö

Karhu-aktiivisuusmittari PRO102M ja sovellus ACT2FIT

Tämä artikkeli kertoo aktiivisuusmittarin käytöstä.
Ehkä haluat lukea myös aktiivisuusmittarin käyttöönotosta.

Lisäys 28.10.2015: iOS 9.1:ssä ACT2FIT-ohjelma toimii jälleen ja synkronointi onnistuu ilman että ohjelma kaatuu.

Lisäys 20.9.2015:
ACT2FIT-ohjelma ei toimi iOS 9 -käyttöjärjestelmässä. Ohjelma kaatuu heti tai sitten, kun yrittää synkronointia.

Aktiivisuusmittarin latausväliksi luvataan paketin kyljessä noin 7 päivää, mutta ensimmäinen latausväli oli minulla kuitenkin lähes kolme viikkoa, vaikka olen pitänyt mittaria koko ajan ranteessa, suihkussakäyntejä lukuun ottamatta. Toisen latauksen tein iPadin mukana tulleella laturilla, ja se näyttää toimivan oikein hyvin aktiivisuusmittarinkin kanssa. Toinen latauskerta sujui nopeasti, ja parissa tunnissa ranneke oli täyteen ladattu low battery -tilasta.

Sen jälkeen kun ACT2FIT-ohjelma on asennettu puhelimeen tai iPadiin, siihen voi tehdä haluamansa asetukset (Setup):
Sukupuoli (Gender)
Ikä (Age)
Pituus (Height)
Paino (Weight)
Tavoite (Goal): haluaako sen asettaa kulutetuille kaloreille vai askelille, jotka päivän mittaan kävelee. Riippuu omasta kunnosta ja tavoitteista siis tuo. Askelissa 10000 on varmasti melko kohtuullinen määrä normaalikuntoiselle, mutta eihän tähän mitään tarvitse laittaa. Jos päämäärän laittaa ohjelmaan, niin aktiivisuusranneke ilmoittaa värinällä, milloin tavoite on saavutettu. Samoin mittarissa näkyy prosentteina, kuinka paljon tavoitteesta on tehty.
Turun Sanomissa 25.11. oli tällaiset ohjeistukset päivässä kävellyille askelille:
alle 5000: liikunnallisesti passiivinen
5000-7499: jonkin verran liikunnallinen elämäntapa
7500-9999: liikunnallinen elämäntapa
10000-12500: suositeltava liikunnallinen elämäntapa
yli 12500: erittäin aktiivinen elämäntapa
Distance Unit -kohdasta valitaan se mittayksikkö, jota haluaa ohjelman ja mittarin käyttävän: maileja vai kilometrejä.
24-Hour Timen voi laittaa myös päälle; meille suomalaisille tuo 24 tunnin kellonnäyttö on ehkä tyypillisempi.
Stride Length eli askeleen pituuden voi mitata laittamalla mittanauhan lattialla ja kävelemällä sen vieressä. Askeleen pituus vaikuttaa siihen kilometrimäärään, joka kertyy askelista. Siksi se on syytä laittaa suht tarkasti, jos haluaa seurata, kuinka monta kilometriä tulee päivän mittaan käveltyä. Vaikka meistä varmaan useimmat kävelevät ulkoilukävelyssä pitemmillä askelilla, niin on hyvä muistaa, että ranneke on kädessä myös kotona, jolloin askeleet ovat lyhyempiä. Joten jos haluaa totuudenmukaisemman tuloksen, niin askeleen mittatuloksesta voi nipistää muutaman sentin pois… tai sitten ei. Miten vain itse haluaa. 😉
Myös Goal-kohdat laitoin päälle. Kun alimmainen 100% Goal Alert on päällä, ranneke ilmoittaa värinällä, milloin päivän tavoite on saavutettu.
Clock Alert on herätyskello. Siihen voi asettaa kellonajan, jolloin haluaa nousta ylös. Herätys tapahtuu rannekkeen värinällä, joten jos ei halua herättää vieressä nukkuvaa, niin tämä on yksi vaihtoehto.
Eipä sitten muuta kuin Update-napin painallus.
Asetuksia voi muuttaa milloin tahansa, sellaisiksi kuin itse haluaa. Asetusten muutoksen jälkeen aktiivisuusranneke on aina synkronoitava ohjelman kanssa, jotta asetukset päivittyvät myös rannekkeeseen.

Synkronointi
Kun aktiivisuusrannekkeeseen on ladattu riittävästi virtaa ja asetukset on ohjelmaan syötetty, voisi olla ensimmäisen synkkauksen (sync) aika. Tähän tarvitaan Bluetooth-yhteyttä, eli puhelimessa tai iPadissä täytyy olla se päällä. Merkkinä siitä, että Bluetooth on päällä, näkyy iPadin näytöllä oikeassa yläkulmassa latausprosentin vieressä Bluetooth-merkki. Jos sitä ei näy, niin iPadin asetuksista sen saa helposti päälle. Puhelimessa merkki näkynee myös näytön yläreunassa. (Suosittelen Bluetooth-yhteyden katkaisemista silloin kun sitä ei käytä, sillä onhan se laitteessa melko avoin portti niille, jotka osaavat käyttää sitä ikävällä tavalla hyödykseen tai kiusantekoon.)
Kun Bluetooth on päällä, ranneke on ranteessa ja ACT2FIT-ohjelma avattu, vie ranneke puhelimen tai iPadin viereen ja paina rannekkeessa olevaa nappia niin kauan, kunnes sen rannekkeen näytölle ilmaantuu sana SYNC. Asetukset siirtyvät ohjelmasta rannekkeeseen, myös laitteessa oleva aika, jonka jälkeen ranneketta voi siis käyttää myös rannekellona. Samalla rannekkeen keräämät tiedot siirtyvät ohjelmaan. Jos sinulla oli synkkauksen aikana ACT2FIT-ohjelman Activity-ikkuna auki, näitkin varmaan, kuinka numerot muuttuivat siinä.
Synkkausta voi tehdä pitkin päivää tai harvemmin, ihan miten itse tykkää. ACT2FIT-ohjelmalla on ikävä tapa aina silloin tällöin kadottaa päivän mittaan synkatut tiedot, mutta ei hätää, rannekkeesta voi siirtää tiedot aina uudestaan. Päivän mittaan kyseiset tiedot voi nähdä myös rannekkeen näytöltä. Nappia painasemalla pystyy siirtymään rannekkeen tiedoissa eteenpäin: kellonaika – askelten määrä – kävellyt kilometrit – kulutetut kalorit – liikkumiseen käytetty aika – kuinka monta prosenttia on saavutettu matkalla päämäärään – sleep/nukkumisasetus.

Nukkumisasetus
Kun illalla menee nukkumaan, niin aktiivisuusmittari kannattaa asettaa seuraamaan uniliikehdintää. Nappia painamalla edetään Sleep-kohtaan asti. Tämän jälkeen nappia painetaan niin kauan, kunnes ranneke värähtää ja näytölle ilmestyy GOOD NIGHT. Tämän jälkeen rannekkeesta ei saa enää muuta tietoa kuin kellonajan ja Sleep-kohdan.
Aamulla kun venyttelee sängyssä ennen ylösnousua, Sleep-asetuksen voi poistaa samalla tavalla kuin se laitettiin päälle. Tällöin rannekkeen näyttöön tulee GOOD MORNING.
Aamiaisella voi synkata rannekkeen tiedot ohjelmaan ja katsoa siitä, miten yö on sujunut. Ohjelma näyttää vain viimeisimmän yön tuloksen, joten jos haluaa seurata nukkumistaan pitemmän aikaa, niin kannattaa tehdä oma taulukko ruutuvihkoon tai taulukkolaskentaohjelmaan. Tai kirjata tiedot ylös kalenteriin.

Totuuden nimessä on sanottava, että Sleeping quality eli unen laatu ACT2FIT-ohjelman Sleep-kohdassa on vain suuntaa-antava. Iso oranssinvärinen numero kertoo sen ajan, jonka ranneke on ollut sleep-asetus päällä, ei siis nukuttua kokonaisaikaa. Ohjelma yrittää myös erotella kevyen unen (Light Sleep), syvän unen (Deep Sleep) ja hereilläolojaksot. Tämä ei aina ihan onnistu. Yleensä ranneke pystyy tunnistamaan hereilläoloksi, jos käy vessassa yön aikana – kerran ei tunnistanut tätä, vaan kuittasi kevyksi uneksi. Jos katsoo kelloa yöllä, muttei nouse sängystä, ranneke saattaa pitää tätä kevyenä unena, ei hereilläolona, mutta suuntaa-antavana informaationa ranneke kyllä toimii, jos haluaa tietää, nukkuuko riittävästi.

TODAY Activity
ACT2FIT-ohjelman “etusivulla” näkee aina synkronoinnin jälkeen, miten aktiivisissa merkeissä päivä on siihen asti sujunut.

History
Päivien tulosten yhteenvedot näkyvät ACT2FIT-ohjelman History-lehdellä. Siitä saa kätevästi yleisnäkymän lähipäivien aktiivisuudesta.

Omia huomoita
Laitoin päivän tavoitteeksi 10000 askelta, mikä on ihan kohtuullinen määrä terveelle ihmiselle. 21 päivän aikana askelten päivittäinen määrä on liikkunut 3821 ja 20042 askeleen välillä. 21 päivästä viitenä päivänä jäin alle 10000 askeleeseen ja kymmenenä päivänä kävelin yli 12500 askelta. Ei niin kauhean huono tulos. Itse asiassa parempi kuin odotin. Mielenkiintoista on, että pyykkipäivä, jolloin täytyy köpsytellä edestakaisin kerrosta alempana sijaitsevan pyykkituvan/kuivaushuoneen ja kodin väliä, kerryttää yllättävän paljon askelia. Hyötyliikunnasta askelia tulee siis paljon ja huomaamatta. Ja shoppailupäivänä saa 10000 askelta kivuttomasti kasaan! 🙂
Ranneke ei ole oikeastaan tehnyt minusta sen liikunnallisempaa, mutta se on tähän mennessä näyttänyt, miten pienellä panostuksella voi siirtyä passiivisesta elämäntyylistä liikunnallisempaan.

Alussa rannekkeen kiinnittäminen käteen suihkun jälkeen oli tuskaisaa, koska hihnan reiät olivat niin tiukat, mutta tällä hetkellä ne joustavat jo paremmin, ja paikoilleen napsauttaminen sujuu ongelmitta.

Ranneke on niin kevyt ja huomaamaton, ettei se haittaa normaalia elämää mitenkään. Varsinkin ne, jotka ovat tottuneet pitämään rannekelloa ranteessa, eivät huomaa mitään eroa… paitsi silloin kun ranneke värisee. 😉

2 thoughts on “Aktiviisuusmittarin käyttö

  1. Päivitysilmoitus: Aktiivisuusmittarin käyttöönotto | Hanectica

  2. Päivitysilmoitus: födelsedag och höstledigt | Vonnes välsignelser och vedermödor

Kommentointi on suljettu.