Aktiivisuusmittarin käyttöönotto

Karhu-aktiivisuusmittari PRO102M ja sovellus ACT2FIT

Lisäys 28.10.2015: iOS 9.1:ssä ACT2FIT-ohjelma toimii jälleen ja synkronointi onnistuu ilman että ohjelma kaatuu.

Lisäys 20.9.2015:
ACT2FIT-ohjelma ei toimi iOS 9 -käyttöjärjestelmässä. Ohjelma kaatuu heti tai sitten, kun yrittää synkronointia.

Tässä artikkelissa on ensimmäiset kokemukset aktiivisuusmittarin käyttöönotosta.
Aktiivisuusmittarin ja ACT2FIT-ohjelman käyttämisestä löytyy tietoa 30.11. kirjoitetusta artikkelista.

Lotto ei ole tuonut päävoittoa (eikä paljon pikkuvoittojakaan), joten personal trainerin palkkaaminen täytyy siirtää tulevaisuuteen… tai seuraavaan elämään. Tällaisen tavallisen ihmisen oli siis keksittävä halvempi versio traineristä, ja koska kaikki pikkulaitteet on superihania, niin ostin itselleni isänpäivätarjouksesta aktiivisuusmittarin. Maksoin siitä hippasen vajaan 50 €, summa jonka kuvittelin voivani juuri ja juuri satsata tällaiseen leluun.

Marketissa meitä oli laitetta tutkailemassa parikin asiakasta. Laitteen pakkauksessa oli järjestelmävaatimukset: pakkauspahvissa puhuttiin laitteen olevan yhteensopiva Bluetooth 4:n kautta Androidin ja Applen puhelimien ja tablettien kanssa, mutta pakkauksen päälle liimatussa lapussa puhuttiin vain puhelimista. Kysäisin vieressä seisovalta nuorelta mieheltä, mahtaakohan toimia iPadissä, mutta nuorukaisen vastauksesta huomasin, ettei hän tiennyt edes sitä, että iPadissä on käyttiksenä iOS, joten varmuutta en saanut. Koska minulla sattuu olemaan 30 €:n Android-puhelin (käyttiksenä 4 jotain), päätin ottaa riskin ja ostaa laitteen. Olisin toki voinut lähteä etsimään myyjää jostain, mutta olisko hänkään tiennyt sen enempää kuin mitä pakkauksessa luki.

Aktiivisuusmittarin lataaminen
Kotiin tultua avasin heti pakkauksen, josta löytyi laitteen lisäksi käyttöohjelipare (ohjeet suomeksi ja toisella puolella ruotsiksi) ja latauskaapeli. Kaapelin toisessa päässä on muovinen “pyykkipoika” ja toisessa USB-liitin. Niinpä. Pakkauksessa puhutaan vain ladattavasta akusta. Pitäisikö asiakkaan, joka ostaa ensimmäistä kertaa tällaista mittaria, tietää, että hän tarvitsee USB-väylällä varustetun tietokoneen, jotta voi ladata laitteen akun? Mielestäni asiakkaan ei tarvitse tätä tietää, vaan siitä täytyy olla maininta pakkauksessa. Käyttöohjeissa ei ole lataamisesta muuta ohjeistusta kuin tämä: “Rannekkeen lataaminen. Merkkivalo syttyy, kun akku on täysin ladattu. Rannekkeen akun kesto on n. 7 päivää.” Tämän lisäksi ohjelipareessa on epäselvä harmaasävykuva, jossa rannekkeen näyttö on pyykkipojan kidassa. Ei siis kerrottu eikä näytetty, että pyykkipoika on laitettava siten, että minimaalisen pieni kolmiotrötö menee rannekkeessa olevaan minimaalisen pieneen koloon. Laitoin siis rannekkeen latautumaan tietokoneen USB-väylään ja pidin sitä siinä koko päivän, vaikkei se osoittanut mitään elonmerkkejä eikä tietokone tunnistanut missään vaiheessa, että kyseinen johto oli siinä kiinni. Kun mittari oli kuollut vielä illalla, kun suljin tietokoneen, tein jotain, mitä en suosittele kokeilemaan kuin omalla vastuulla ja riskillä. Otin iPadin USB-johdolle tarkoitetun virtapistokkeen ja kytkin mittarin USB-johdon siihen; näin jätin mittarin latautumaan yöksi. Seuraavana aamuna mittari oli ihan yhtä kuollut kuin edellisenä päivänä; mitään merkkivaloa ei ollut syttynyt, eikä laite inahtanutkaan, kun painoin sen kyljessä olevaa nappia. Koska kärsivällisyys on hyve, laitoin mittarin latautumaan vielä tietokoneeseen samalla kun tein yrityksen toimistotöitä. Sitten jossain vaiheessa kokeilin mittaria ihan piruuttani ja apua, sehän hengitti! Tässä vaiheessa en tiedä, kumpi lataustapa herätti laitteen henkiin.

Ohjelma
Mittarin pakkauksessa kerrotaan, että laitteelle on ladattavissa ilmainen sovellus iTunesista ja Googlen Play Storesta. Itse käyttöohjeissa mainitaan sovelluksen nimi ACT2FIT. Koska halusin ohjelman iPadille, menin iTunesiin ja hain ohjelmaa sen nimellä. Haku antoi nollatuloksen. Menin App Storen puolelle, mutta hakutulos oli edelleen nolla. Kiroilin (mutta vain espanjaksi), otin puhelimen ja menin Googlen Play Storeen. Hakutulos sielläkin pyöreät nolla. Yritin etsiä mittarin tietoja Karhun sivuilta, tuloksetta, mistä tahansa, tuloksetta. No, Gigantissa ja K-ketjussa sitä näkyi olevan myynnissä. Lopulta Googletin sovelluksen nimellä ja tadaa, Google heitti ensimmäiseksi linkin suoraan iTunesiin. Sitä klikkaamalla sain ladattua ilmaisen ohjelman iPadiin.
ACT2FIT on tuollainen karvalakkisovellus, jossa ei kauheasti säätöjä ole, mutta tulipas siinäkin tenkkapoo. Clock Alarm -kohtaan en tiedä mitä laittaa. Hälyttääkö se annetun ajan päästä, tietyllä kellonlyömällä ja mitä se hälyttää? Laitoin sen pois päältä. iTunesin latausikkunassa oli linkki YouTubeen, josta voisi käydä katsomassa ohjeen ohjelman käytöstä, mutta siellä on vain näytetty se helpoin asia, eli mittarin ja sovelluksen synkkaus; siinä kun ei tarvita kuin että laitteet ovat vierekkäin, Bluetooth on päällä ja mittarin nappia painetaan niin kauan, kunnes sen näyttöön ilmestyy sync-teksti.
Sovelluksen käytössä näin alussa ainakin on hiukan häikkää, sillä osa tiedoista näytti hävinneen, kun sovellus oli poissa käytöstä. Synkkaamalla ne tulivat tietenkin uudestaan mittarista.

Lopuksi, vaikka alussa ollaankin
Aktiivisuusmittari on ollut nyt ranteessa nelisen tuntia. Se on kevyt ja huomaamaton, miellyttävämpi ihoa vasten kuin rannekellon muoviranneke. Vaikka siinä on säätövaraa, niin se istuu luultavasti parhaiten ranteessa, joka on omaani paksumpi. Se on mittaillut askeleitani ja kertoo, että näiden neljän tunnin aikana exercise timeni on ollut 1,5 tuntia (josta tunti meni edestakaiseen reippaaseen kävelyyn, kun kävin tipauttamassa lokakuun paperit kirjanpitäjän postilaatikkoon).
Kysymysmerkki on edelleen sovelluksen ja mittarin toimiminen. Miten ne pystyvät mittaamaan ja näyttämään esimerkiksi uneni laadun, kuinka monta prosenttia nukun kevyesti ja kuinka monta prosenttia syvää unta? Miten luotettavaa tämä tieto on? Tai mikään tämän laitteen tieto? Mutta toisaalta: jos mittari kannustaa minua liikkumaan enemmän, niin silloin tiedon ei niin kauhean tarkkaa tarvitsekaan olla. Suuntaa-antava on ihan riittävän hyvä.

Mitä tulee aktiivisuusmittarin, pakkauksen ja ohjelman käyttöohjeisiin, niin näissä on selvästi toivomisen varaa. Pakkauksessa täytyisi olla selkeästi tietoa siitä, että kotoa on löydyttävä laite, jonka avulla mittaria ladataan. Sähkörasia ei riitä. Käyttöohjeet pitäisi olla selkeämmät ja kronologisessa järjestyksessä. Ensin laitteen lataaminen käyttökuntoon ja muut lataustiedot. Sitten ohjeet ohjelman löytämiseen, asentamiseen ja asetusten syöttöön. Synkronointi. Ja vasta sitten tiedot sovelluksen yksityiskohtien tulkitsemiseen. Ohjelipareessa olisi ollut tilaa kaikelle tälle, varsinkin jos ohjeet olisi tehty kunnolla, järjestelmällisesti ja ajatuksen kanssa. Minusta 50 €:n laite on jo sellaista hintaluokkaa, että sen mukana pitäisi tulla hyvät käyttöohjeet, mutta suunta on valitettavasti tämä muuallakin: käyttöohjeet ovat usein hanurista (markkinoilta löytyy toki aktiivisuusmittareita, joiden mukana on hyvät ohjeet). Loppukäyttäjä saa sitten itse pähkäillä tai palauttaa laitteensa kauppaan, josta se on ostettu. Tai sitten laite jää pölyttymään sukkalaatikkoon, kun käyttäjällä ei ole taitoa tai kärsivällisyyttä päkertää teknisten ongelmien kanssa. Tällaiset jutut on tarkoitettu vain meille, joilla on syvä addiktio teknisiin pulmiin. Meille tämä huumetta, muille helvettiä. 😉

Jatkoa varmaan seuraa tälle artikkelille, jahka käyttökokemuksia on kertynyt hippasen enemmän.

Aktiivisuusmittari unessa ja releet

Aktiivisuusmittari unessa ja releet

1 thought on “Aktiivisuusmittarin käyttöönotto

  1. Päivitysilmoitus: Aktiviisuusmittarin käyttö | Hanectica

Kommentointi on suljettu.