Kuukauden kuva

Leskenlehti

Elämä vielä hiukan sumussa

Yksinäinen, ainoa kukka koko puistossa oli pääsiäissunnuntaina tämä leskenlehti. Miksi kukan nimi on leskenlehti? Siksikö että se kukkii ensimmäisenä, yksin, kun muut kukat ovat vielä tulollaan? Mikä merkitys on sillä, että sen väri on hehkuvan keltainen kaiken ruskean ja kuolleen keskellä? Että se nousee esiin kuolleen näköisestä maasta? Lisää selityksiä leskenlehden etymologialle löytyy kirjasto.fi:stä.

Mielenkiintoista tietenkin on, että muissa kielissä tälle kasville on annettu ihan toisenlaisia kutsumanimiä. Espanjankielisissä maissa se tunnetaan mm. nimillä uña de asno (“aasinkynsi”) tai uña de caballo (“hevosenkynsi”). Ei tule ihan heti mieleen, miksi näin, mutta samaan suuntaan viittaavat englannin- ja ruotsinkieliset lempinimet: coltsfoot (“varsanjalka”) ja hästhovsört (“hevosenkavioyrtti”). Suomen kielessä on siis näistä muista kielistä selvästi poikkeava nimitys tälle varhaiskevään keltaiselle väripilkulle.

(Valokuva on otettu pääsiäissunnuntaina 27.3.2016. Tarkkuusalue ei ihan osunut kukkaan itseensä, vaan kuolleisiin lehtiin sen ympärillä, mikä oikeastaan sisältää sopivaa symboliikkaa: tällä hetkellä luonnossa elämä näyttää olevan vielä hyvin heiveröistä, kuin sumussa, “blurred” ja kuolema yhä jonkin verran voitolla.)