Pyöräily pimeällä on ollut minusta aina epämiellyttävää, ja mitä vanhemmaksi tulen, sitä hankalammalta tuntuu lähteä pimeään pyörän selässä, varsinkin liukkailla keleillä. Yleensä välttelen pimeälläajoa, koska tuntuu, että häviän tummissa vaatteissani – heijastimista huolimatta – pimeän sumppuun. Tämä on rajoittanut aika lailla liikkumistani syksyllä ja talvella. Tänä syksynä talvipyöräni dynamolla toimiva etuvalo sanoi vielä sopimuksensa irti. Huonostihan se on toiminut loska- ja sadekelillä jo vuosia. Onhan pyörä valoineen jo reilusti yli 20 vuotta vanhakin. Toki minulla on ollut erinäisiä irtovaloja sekä edessä että takana, mutta niiden kanssa on aina ongelmia. Kaksi ainakin on tippunut töyssyissä ja kadonnut sen siliän tien. Nykyinen viritelmä löystyy ja ponnahtaa osoittamaan taivasta tai häikäisemään kasvojani pienissäkin kuopissa. Ja sitten lamppu on aina kadoksissa, kun on kiire lähteä jonnekin. Muutaman kerran olen joutunut hätäpäissäni sitomaan otsalampun pyörään, kun pyöränlamppu on ollut jossain piilossa. Sählääminen valojen kanssa on raivostuttavaa.
Noin viikko sitten luin Turun sanomista artikkelin Lumos-kypärästä. Olin toki nähnyt Facebookissa mainoksen tästä jo aikaisemminkin ja ihastunut, mutta nyt näitä kypäröitä saa myös Suomesta. Tilasin kypärän heti miten suomalaisesta verkkokaupasta, ja seuraavana päivänä kävin hakemassa sen läheiseltä R-kioskilta. Olo oli kuin lapsella jouluaattona, kun lahjojen jako alkaa. 🙂
Kypärän on kehittänyt kaksi pyöräilevää insinööriä, jotka kyllästyivät tappelemaan valojen kanssa ja harmittelivat sitä, että kypärällä on vain yksi funktio: sitä tarvitaan vain onnettomuustilanteessa, muutoin se on vain hankala, turha kapistus. Näistä ajatuksista lähti Lumos-kypärän kehitys.
Lumoksen kuningasajatus on yhdistää hyvä, turvallinen kypärä ja hyvin näkyvät valot. Kypärässä on edessä noin 20 cm:n pituinen valkoisten led-valojen rivi ja takana yli 10 cm leveä, punaisin led-valoin varustettu kolmio. Mutta näiden huikaisevan kirkkaiden valojen lisäksi kypärässä on vielä suuntavilkut. Aivan, luit oikein! Vilkut tekevät tästä kypärästä järjettömän siistin. Suuntavilkut vilkkuvat sekä edessä että takana, eivätkä ne ole mitkään himmeät himatuikut.
Kun avasin paketin, niin ensimmäiseksi sovitin kypärää päähän. Säikähdin, ettei se mahdu päähäni, vaikka mittojen mukaan olisi pitänyt, sillä kypärä on yhdenkoon, aikuisten kokoa (54–62 cm). Takana olevasta säätökiekosta kääntämällä sain kuitenkin näppärästi justeerattua kypärän sisusta suuremmaksi ja kypärä istui päähän kuin hanska. Oli pakko heti kokeilla myös kypäräpipon kanssa, sillä Suomessa on pakko käyttää talvella sellaista, muuten aivot jäätyy. Hiukan lisää säätöä ja kypärä istui hyvin myös pipopäähän.
Etukäteen olin asentanut puhelimeen jo Lumos-sovelluksen. Se löytyy sekä iPhoneen että Android-järjestelmään. Mitä kaikkea kypärän mukana sitten tuli? Vilkkuvaloja varten pyöränsarveen kiinnitettävä noin 5 cm:n pituinen ohjainrasia, jossa on kaksi isoa painiketta L ja R ja neljä silikonilenksua, joista kahdella rasia kiinnitetään pyörään. Varalle jäi siis kaksi. USB-kaapeli, jolla voi ladata sekä kypärän että ohjaimen. Kaapeli tuikataan esimerkiksi tietokoneeseen kiinni latausta varten. Mukana tuli myös pikaohjeet englanniksi ja alennuskoodilipukkeita siltä varalta, että joku kaveri innostuu hankkimaan kypärän; silloin voin käydä aktivoimassa koodin ja saamme molemmat 25 dollarin hyvityksen.
Kypärän perusvalot toimivat ihan semmoisenaan. Takaosassa on nappi, josta valot laitetaan päälle, ja eikun menoksi! Valoissa on myös kaksi vilkkumistapaa – nopea ja hidas – mutta itse koen tällaiset vilkkumiset häiritsevinä. Mieluummin annan valojen palaa jatkuvasti. Etuvalot eivät häikäise omia silmiä, sillä valot on upotettu kypärän sisään; myöskään takavalot ja vilkut eivä tule rungosta ulos.
Kypärä ja puhelimessa oleva sovellus pariutetaan Bluetooth-yhteyteen. Samoin kypärä ja ohjain pariutetaan Bluetoothilla. Nämä molemmat operaatiot tapahtuivat ilman mitään ongelmia. Tämän jälkeen puhelin löytää lähellä olevan kypärän aina, kun kypärän valot on päällä. Puhelimesta voi esimerkiksi tarkistaa, kuinka paljon kypärässä on latausta jäljellä, säätää kypärän piippauksia ja aktivoida varoitusvalot. Sovelluksella näkee myös ohjaimen lataustason, kun ollaan Bluetooth-kantaman päässä siitä.
Suuntavilkut
Kun pariuttamiset on tehty, voi heti kokeilla, miten suuntavilkut toimivat painamalla ohjainrasian L- tai R-nappia. Kyseinen nappi jää vilkuttamaan oranssia, ja kypärässä kuuluu myös tasainen piippaus. Näistä tietää, että vilkku on päällä, vaikkei sitä kypärän alta välttämättä huomaakaan. Kun esimerkiksi painaa L-vilkkunappia, takana olevan punaisen kolmion vasemmalla puolella alkaa vilkkua noin 13 cm pitkä keltainen vinokolmio, joka osoittaa vasemmalle. Samaan aikaan edessä olevista valkoisista led-valoista puolet eli vasemmanpuoleinen pätkä alkaa vilkuttaa keltaisilla valoilla. Näin sekä edessä että takana olevat näkevät, että aion kääntyä.
Talvipyörässäni on hyvin lyhyt ohjaustanko, ja jouduin kiinnittämään ohjainrasian keskikohdasta oikealle, koska vain siinä oli riittävästi tilaa. Kun lähestyn risteystä, jossa haluan kääntyä, painan haluttua nappia vasemmalla kädelläni riittävän ajoissa ennen kääntymistä. Näin itse kääntymistilanteessa minulla on taas molemmat kädet pyöränsarvissa kiinni. Varsinkin liukkailla keleillä tämä on erittäin tärkeää turvallisuuden kannalta. Kun kääntyminen on loppuunsuoritettu ja etupyörä taas rungon suuntainen, voi painaa nappia uudestaan ja vilkkuminen loppuu. Testasin napin painallusta rukkaskäden peukalolla, ja hyvin toimi. Talvisin on pakko käyttää paksuja nahkarukkasia pyöräillessä, muuten sormet jäätyvät.
Varoitusvaloja en ole vielä testannut, sillä tarvitsen jonkun valokuvaamaan menoani. Itse kun ei sitä näe, kun takavalot ja vilkkuvalot syttyvät kaikki hehkuvan punaisiksi hidastuneen vauhdin merkiksi. Kypärän mukana tulleiden tietojen mukaan varoitusvalosysteemi on vielä betavaiheessa, joten niille ei luvatakaan täyttä toimivuutta. Mutta pelkästään näyttävien etu- ja takavalojensa sekä supermakeiden suuntavalojensa ansiosta tämä kypärä on hyvinkin hintansa (219 €) arvoinen. Ennen kaikkea kyse on turvallisuudesta ja näkyvyydestä pimeässä, ja siinä samalla myös mukavuudesta, kun valot kulkevat kypärän mukana, eikä niitä tarvitse muistaa erikseen. Suuntavalot ovat sitten ihanaa ekstraa; niiden ansiosta pimeän tultua tulee hillitön halu lähteä huviajelulle ihan vain siksi, että saa käyttää suuntavaloja. Hei vaan, pimeys, täältä tullaan kaikki valot päällä! 😀